ISRAEL OG INTERNASJONAL LOVGIVNING

januar 29, 2010 at 3:54 pm Legg igjen en kommentar

Støre i Gaza etter krigen

Det er i overkant av et år siden Gaza-krigen sluttet. Her noen vurderinger av krigen i forhold til internasjonal humanitær lovgivning, slik den foreligger noen år etter siste verdenskrig. Ifølge denne er partene i en væpnet konflikt forpliktet til å rette sine angrep kun mot legitime mål, altså mot de stridende på fiendens side, eller mot objekter i militært bruk på fiendens side. Alle angrep der man med vilje sikter på sivile personer eller sivile objekter er krigsforbrytelser i følge dagens definisjon.

I henhold til denne lovgivning er hvert eneste ett av de ca. 6000 rakettangrep som er kommet inn over Israel fra palestinske terrorister i perioden fra august 2005 og fram til nå, dermed krigsforbrytelse. Fordi angrepene har til hensikt å drepe eller skade sivile og å skape frykt i en befolkning er de å anse som terroristhandling ifølge samme internasjonale lovgivning.

Ved å besørge en trygg tilflukt for terrorister blant sivile voksne og barn, bryter de palestinske myndighetene i Gaza dessuten med FNs sikkerhetsråds resolusjoner 1373 og 1566. De ulovlige palestinske angrepene fra Gaza, og den internasjonale stillheten omkring dem, står i sterk kontrast til Israels lovlige mottiltak, og den sterke fordømmelsen disse mottiltakene har møtt.

Israels respons på de palestinske terrorangrepene i fjorårets Gaza-krig har faktisk begrenset seg til mye mindre enn det fulle mål av handlinger Israel lovlig kunne ha gjennomført. Hvis man skulle kritisere Israel på bakgrunn av internasjonale lover, måtte det dermed bli at de har reagert for lite heller enn for sterkt.        

Disse opplysningene er hentet fra Justus Reid Weiner, som er jus-professor, internasjonal menneskerettsadvokat og folkerettsekspert og tilknyttet Jerusalem Center for Public Affairs (se Lenke).

Entry filed under: Israel. Tags: , , .

ISRAEL FORRÅDES PÅ NYTT De forunderlige edelsteinene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier


%d bloggere like this: