I GUDS BILDE 3

mars 11, 2012 at 8:22 pm Legg igjen en kommentar

Søndag 11.mars

Noen ganger har jeg hørt uttalt at det at vi er skapt i Guds bilde, betyr at vi er skapt til mann og kvinne. Man taler da om verset i 1M 1:27

Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem.

Uten at jeg kan hebraisk, og ikke vet noe om det grammatikalske forholdet mellom ordene i verset, forstår jeg tilføyelsen mann og kvinne ikke knyttet til Guds bilde, men som en tilføyelse om at Gud skapte mennesket to-kjønnig, altså i tillegg til at Han skapte det i sitt bilde.

Hva så med spørsmålet: Tapte mennesket sitt Guds-bilde i syndefallet. Noen mener det ut fra det som står i 1M 5:3 For her står det ikke at Set ble skapt i Guds bilde, men i Adams bilde.

Da Adam var hundre og tretti år gammel, fikk han en sønn i sin liknelse, etter sitt bilde. Han kalte ham Set.

Her tror jeg for min del at ordet bilde har med likheten til Adam å gjøre, som vi sier i et ordtak: Eplet faller ikke langt fra stammen. Det innbefatter sikkert at Set som sin far og mor ble født med en syndig natur. Men det trenger ikke dermed forstås slik at han hadde tapt Guds-bildet, forstått som legeme, sjel og ånd, altså treenigheten.

Det vi kan si er at etter syndefallet er Guds-bildet hos oss mennesker blitt infisert og dødelig såret av slangegiften og gått i tjeneste for Djevelen. Det betyr at mennesket av naturen ikke lenger har kontakt med Gud på disse tre plan, legeme, sjel og ånd, som Adam og Eva hadde det før fallet. Dette er anskuelig vist ved at menneskene ble drevet ut av Eden og kjeruber satt som voktere for inngangen.

Denne konsekvensen har ført til at menneskets treenighet, legeme, sjel og ånd i sin ugjenfødte tilstand, altså død for Gud, enten frigjør seg totalt ifra Gud, eller samarbeider som en enhet i å trosse samvittigheten og synde imot Gud og mennesker, eller søker å bli Gud lik, noe som kan gi seg utslag på forskjellige måter, for eksempel i selvrettferdighet (fariseisme) og hovmod på den ene siden eller utnytting av folks religiøsitet til å bli forgudet og adlydt på den andre.

I stedet for at Gud råder over mennesket, råder da mennesket over seg selv, eller rettere: Satan, Guds fiende rår over mennesket gjennom dets falne natur. Alene i den forstand kan vi si at mennesket har tapt sitt Guds-bilde, nemlig til Satan, ved at det er blitt likt ham, eller lar seg styre av ham, slik det iflg. Joh. Åpenbaring kap.13 skal bli til fulle i hans regjeringstid. Men Guds-bildet ånd, sjel og legeme har ikke mennesket tapt som sådan.

Derfor kan mennesket i sin treenighet igjen komme under Guds styrelse ved omvendelsen og troen på Jesus. Mennesket får da Guds natur. Da kan det skje som Paulus sier i 1Tess 5:23 at ånd, sjel og legeme bevares fullkomne, ulastelige ved vår Herre Jesu Kristi komme!

Entry filed under: Den treenige. Tags: , .

I GUDS BILDE 2 I GUDS BILDE 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier


%d bloggere like this: