I GUDS BILDE 4

mars 25, 2012 at 1:17 pm Legg igjen en kommentar

Søndag 18.mars

For tiden leser jeg ei bok av Tove Dahl som heter ”Rapport fra en helomvending”. Anbefaler veldig å lese den. Kom ut på Lunde forlag i fjor. Tove Dahl har vært psykiater og var ateist til hun i 1978 ble en kristen. I boka har hun et kapittel som heter ”Sjel og Ånd”. Der skriver hun om menneskets treenighet.

Hun stiller bl.a. spørsmålet om en kan skille sjel og ånd eller om det er to ord for det samme: ”En del kristne, også enkelte teologer, mener det er unødvendig å skille mellom ånd og sjel. .. Selv har jeg slått meg til ro med at Bibelen skiller klart her.” Hun har i boka sitert 1.Tess.5,23 for å vise dette. Men hun understreker også enheten: ”Samtidig forstår jo alle at mennesket er en enhet og en helhet. Det er ikke slik at vi kan møte et menneskes personlighet nede i gaten mens andre treffer kroppen hjemme. Nei mennesket er en enhet og en helhet, selv om den består av forskjellige strukturer og materialer.”

I Juleevangeliet har hun et talende bilde for å beskrive menneskets treenighet når Jesus tar bolig i det: ”Juleevangeliet illustrerer forholdet mellom ånd, sjel og legeme. Jesus ble jo født i en stall. Jeg tenker at stallen kan illustrere kroppen. Og dyrene i stallen kan være et bilde på sjelen. Alle som har hatt kjæledyr eller andre dyr, vet jo at dyrene har sjel – i betydning personlighet! Det finnes jo til og med psykologer som behandler dyr! Krybben i stallen illustrerer menneskets hjerte. Og der er det rom for Jesus. Derfor lyser ledestjernen over stallen. Ikke over flotte herskapshus, men over det som menneskelig sett intet er. Fordi Han som er verdens lys, ligger der.” Et fint bilde.

I samme kapittel tar hun opp hvor en skal søke hjelp for psykiske plager. Her sier hun: ”Selv fikk jeg et svare strev med å forklare de kristne at det slett ikke var nødvendig å gå til en kristen terapeut for å få hjelp med psykiske plager…. Hvis man derimot trenger veiledning i trosspørsmål, trenger man hjelp fra person med åndelig kompetanse.”

Her kan jeg ikke helt følge Dahl. Det ville for meg være viktig at den psykologen eller psykiateren jeg søkte behandling hos også var en kristen, fordi ånd og sjel henger så nøye sammen, der den ene virker inn på den andre. Jeg ville heller ikke være trygg for at en verdslig terapeut kanskje kunne være under innflytelse av en antikristelig ånd og derfor på den ene siden vanskelig kunne forstå å hjelpe en troende rett, og på den andre siden gjøre det vanskelig for en kristen å kunne la seg behandle. Men også kjemien mellom terapeut og pasient generelt kan gjøre det nødvendig å skifte til en annen behandler. Dette ser vi tydelig på det åndelige plan, og det tror jeg også gjelder det psykiske, sjelelige plan.
Følgende ord av David er sagt i en annen bestemt sammenheng, men er også et nyttig ord i denne sammenheng og har vært meg til hjelp mange ganger: 2Sam 24:14
David sa til Gad: Jeg er i stor nød. La oss da helst falle i Herrens hånd! For hans barmhjertighet er stor, men i menneskers hånd vil jeg nødig falle.

For min egen del har jeg funnet ut at det beste en kan gjøre for at en skal ha det godt både legemlig, sjelelig og åndelig, og samtidig være til nytte både for Gud og mennesker, er å gjøre seg flittig bruk av de såkalte fire b-ene, bibel, bønn, brodersamfunn og brødsbrytelse (nattverd), Ap.gj.2:42, og legge vinn på å leve etter Herrens ord.

Det er Herrens velsignelse som gjør rik, og eget strev legger ikke noe til. Ord 10:22

Entry filed under: Den treenige. Tags: .

I GUDS BILDE 3 OVERSPENT ÅNDELIGHET?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier


%d bloggere like this: