HVORDAN DET GIKK MED ’TESTFRÅGAN’!

mars 29, 2012 at 7:00 pm Legg igjen en kommentar

Torsdag 29.mars

Ordinasjonen av Ingrid Bjerkås i 1961 var brudd på en 900 år gammel tradisjon her i landet. Det ble et stort oppstyr og debatt omkring denne handlingen. For det rådende syn i kristenfolket som blant teologene var at dette var imot Bibelens lære. Om det å ordinere kvinner til prester, sa den svenske biskop Bo Giertz at den fremste test på at man var bibeltro, var at man gikk mot kvinnelige prester. På tross av protester vant dette likevel fram. Årsakene kan grupperes teologisk og ideologisk og hadde hatt en lang forberedelsestid helt fra Opplysningstiden. Opplysningstidens tenkere satte fornuften i høysetet, og for dem var menneskenaturen grunnleggende god (noe vår tids ateister og humanister fortsatt holder fast på. Selv etter Utøya – massakren gjorde man det, siden man terpet om og om igjen på sangen av Nordal Grieg ”Til Ungdommen” hvor ett av versene begynner slik ”Edelt er mennesket…..”

Opplysningstidens tenkere var utviklingsoptimister. Verden kom til å gå framover når det gjaldt vitenskap, teknikk, moral, og veien til det opplyste ville komme fram. Ja, det gikk framover med vitenskap og teknikk, men ikke med moral og det opplyste. For lyset finnes bare hos Gud i hans ord. Når dette lyset fravikes kommer mørket over mennesket. Det merker vi sterkt i våre vestlige samfunn nå. Et ferskt eksempel fra dagens nettnyheter: En 45 år gammel mann som har forgrepet seg seksuelt på sine egne døtre i åtte år, slipper straff ettersom han skal ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket. Dette sier noe både om mørket i denne mannen, hos psykiatrisk sakkyndige og retts-systemet i Norge. Humanismen ser nemlig også ut til å formørke rettsoppfatning og straffeutmåling. Man ”forstår” forbryteren i den grad at offeret og samfunnet blir skadelidende.

 Og med teologien har det gått samme vei.
”I 1961 ble Wisløff professor i kirkehistorie ved Menighetsfakultetet. I lærerkollegiet var det motstridende syn – på kirken, dåpen, Skriften og økumenikken. Få delte Wisløffs syn. Men på grunn av sin forkynnelse og sitt forfatterskap nøt han stor tillit hos fakultetets venner i legfolket. I 1970-årene ble motsetningene blant lærerne stadig mer markerte. Konflikt om kvinnelige prester avdekket uforenlige oppfatninger av Skriften, dens lære og autoritet. For Wisløff forsvant avgjørende forutsetninger for kirkelig samarbeid. Da han 1975 – ved oppnådd pensjonsalder – tok avskjed, gjorde han det klart at han ikke lenger kunne identifisere seg med Menighetsfakultetet.” (Sitat fra Norsk biografisk leksikon (Store norske …))

Tre av fire norske kristne ledere tror skapelsesberetningen kun er en billedlig fortelling. Bare halvparten tror at historien om Noahs ark er historisk. Det viser en liten undersøkelse Vårt Land har gjennomført blant 58 prester og pastorer i Norge. 200 ble spurt, men bare 58 svarte på undersøkelsen. Halvparten svarte at de trodde på evolusjonslæren, mens en tredel ikke trodde på denne. Samtidig svarte vel halvparten at de mente at historien om Noahs ark og syndefloden viste til en historisk hendelse. Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, mener et bokstavelig syn på skapelsesberetningen og syndefloden er problematisk. ”Jeg synes en del mennesker gjør det utrolig vanskelig både for seg selv og andre hvis de skal lage en motsetning mellom Bibelens skapelsesberetning og hva moderne forskning kommer fram til. Det er helt unødvendig, og det gjør troen vanskelig, sier han.” Det motsatte er nok heller tilfelle. Troen på Bibelen styrkes ved tro, ikke ved tvil og vantro. Å tro på Gud, er å tro hans ord. Å tro på Jesus Kristus, er å tro hans ord. Så enkelt er det!

Om Noah-fortellingen sier Nordhaug iflg. Vårt Land: ”Jeg tenker fortellingen om Noahs ark og syndfloden er billedlig. Den har oppstått ut ifra erfaringer av at vannflommer er ødeleggende. Det er umulig for opplyste mennesker å tro at to og to av alle dyreslag gikk inn i arken og var der i et visst antall døgn. Fortellingen er billedlig i sin natur, og det anfekter meg overhodet ikke. Det er helt umulig å ta den bokstavelig.” Husk da at Nordhaug var rektor på MF før han ble biskop! Det sier ikke så lite om utviklingen på MF, som var det teologiske fakultetet som ble stiftet for å stå imot liberalteologien ved Universitetet. I dag er det teologiske syn på Bibelen ved MF mye likt det på de sekulære Universitetene og høyskolene.

For eksempel n.d.gj. opplysningstidens tro på moralsk framgang vitner ikke utviklingen av undervisningen i etikk ved MF om at dette er tilfellet. I 2001 ble det for eksempel kjent at Jan Olav Henriksen kunne forsvare sodomi. Senere har han også gitt til kjenne at han forsvarer gjengifte. Han har skrevet flere bøker om etiske emner uten å belegge sine synspunkter ut fra Bibelen. I stedet virker tankegodset humanistisk mer enn kristent. Men humanismen eller humanetikken er som en kork på vannet som flyter med strømmen uten feste noe sted. Det viser seg igjen og igjen at Bibelen taler sant om Gud og om mennesket. Følgene av 68-opprøret mot kristendommen og dens verdinormer har bare i økende grad gitt bevis for det. Nyhetsoverskriftene viser det.

Men disse store teologer, har de aldri lest 1Kor 1:28
Det som er lavt i verden, og det som er foraktet, det utvalgte Gud seg, det som ingenting er, for å gjøre det til intet som er noefor at intet kjød skal rose seg for Gud.

Øyvind Andersen, teolog og mangeårig bibellærer lærte at Bibelen tolker seg selv for den som tror den, og at det ikke er gitt noen mennesker å tolke Skriften, for i det en gjør det hever en seg over Skriften og setter lit til sin egen forstand. Gud har ”innblåst” Skriften ved sin Ånd. Den kan derfor bare åpenbares ved hans Ånd. Det var også han, eller kanskje det var Hallesby, som sa det så billedlig klart: ”Man skal ikke legge Bibelen på fanget, men sitte på Bibelens fang.” Ja, da vil en bli lært av Gud. For Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir han nåde. 1Pet 5:5

Så fikk biskop Bo Giertz rett i at kvinneprestspørsmålet var en ”testfråga” på Bibeltroskap! Og moralen må bli: Tro ikke på våre biskoper og prester, men tro Bibelen!

Dom 2:10 Så ble hele dette slektledd samlet til sine fedre, og etter dem vokste det opp en annen slekt, som ikke kjente Herren.

Entry filed under: Trosforsvar.

OVERSPENT ÅNDELIGHET? DET ER FULLBRAKT!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kategorier


%d bloggere like this: