Bokanmeldelser

Bokomtale i Bibelsk Tro nr.6/2006 av boken

Bre teppet ditt over meg for du er løser

Forfatter: Kjetil Fredriksen

            Kjetil Fredriksen har gitt oss en original og oppbyggelig utlegging av Ruts bok! Forfatteren er utdannet adjunkt og har virket som forkynner i 25 år i Skolelaget / Santalmisjonen og har fra 2000 vært forkynner i Norsk Luthersk Misjonssamband.

            I sin bok vil Kjetil Fredriksen se Ruts historie i frelseshistorisk belysning. I forordet skriver han følgende: Ruts bok er en sann fortelling fra dommertiden, men inneholder et guddommelig budskap som ligger skjult i fortellingen. Dette skjulte budskapet ligger i navnenes betydning og i fortellingens forløp.

            Det er dette skjulte eller allegoriske budskapet forfatteren tar frem i boken. Den allegoriske fortolkningsmetode er gammel i kristenheten, og den har sin store svakhet i at en bibeltekst kan tolkes meget vilkårlig og brukes til nesten å forklare hva som helst. (Allegori betyr å fremstille i bilder). Denne faren er Kjetil Fredriksen fullt klar over og han bruker et helt kapitel på å gi oss en nøkkel til å forstå Ruts bok.

Nøkkelen til Ruts bok er at den taler om Kristus! Å lese Det gamle testamentet i lys av Kristus er ikke noe som kirken har funnet på, men det har Skriftens egen Herre, Jesus Kristus selv lært oss, se Joh 5,39 og Luk 24,27. Jesus Kristus og frelsen i ham er sentrum i hele Bibelen, både Det gamle og Det nye testamentet.

            Boken er bygget opp slik at etter et par innledningskapitler blir hvert kapitel i Ruts bok gjennomgått. Ruts bok i Bibelen består bare av fire korte kapitler og disse er tatt med i boken.

            Kjetil Fredriksen tolker Ruts bok slik at den skjulte mening i teksten i hovedsak viser til forholdet mellom det jødiske folket og Jesus Kristus. Ruts svigermor, Naomi, som i kapitel 1 forlater Israel sammen med sin mann, tolkes som et bilde på det jødiske folket som har måttet forlate sitt land. Rut selv som i utgangspunktet var en hedensk moabittinne, men som ville ha Israels Gud som sin Gud, blir sett som et bilde på alle hedningefolk som blir frelst av nåde for Kristi skyld.  De to mennene som kunne løse Rut sees som bilder på de to frelsesveiene i Bibelen, lovens vei og nådens (frelsens) vei. Boas som blir Rut sin løser og mann sees som et bilde på Jesus Kristus. Ekteskapet mellom Boas og Rut tolkes som et bilde på forholdet mellom brudgommen Kristus og bruden som består av menigheten av frelste jøder og hedninger. Disse tolkningene virker meget troverdige.

            Kjetil Fredriksen advarer i denne forbindelse også kraftig mot det hat og den motstand som det jødiske folk møter i dag, og tolker det slik at vi nå lever i den siste tid. Det skjulte budskap i Ruts bok skal snart få sin konkrete og historiske oppfyllelse. Jødene vil snart vende seg til sin eneste redningsmann, nemlig Jesus Messias. Forfatteren avviser den såkalte erstatningsteologien som sier at kirken har overtatt løftene til jødene.

            Den allegoriske fortolkningsmetoden har sine farer, men jeg synes at forfatteren har gitt oss en tillitvekkende og bibelsk god og oppbyggelig fortolkning av Ruts bok, som bør få mange lesere. Boken er illustrert av Britt Elin Hadland.

                                                                                                                            Eivind Gjerde
 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

 

 

Nåde og fred!
 
Hjertelig takk for boken og for dine ord!
Jeg vil jo først si at når jeg får en bok til kritisk gjennomlesning, så leser jeg nok vel kritisk mange ganger! Hadde jeg skulle skrevet en bokanmeldelse, så hadde den nok vært ganske annerledes positiv, for jeg satte stor pris på boken! Jeg gledet meg derfor over å se boken utgitt og satte også stor pris på min gode venn, Eivind Gjerde, sin anmeldelse i Bibelsk Tro.
 
mvh
Per Bergene Holm
 
(Per Bergene Holm fikk bokens manus til vurdering før utgivelse og gav meg verdifulle kommentarer som ble tatt hensyn til i det ferdige manus)

 

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

  

Bokomtale i Dagen/Magazinet 26/8-2008 av boken

Bre teppet ditt over meg for du er løser

Forfatter: Kjetil Fredriksen 

            Boken handler om den spennende Ruts bok i Det gamle testamente. Det er vel ikke altfor ofte at vi hører bibeltimer og forkynnelse fra denne boken, og fra Det gamle testamente i det hele tatt. Da er det flott at det er forkynnere som tar seg tid og bry med å gå grundig inn i materien og la andre også få del i dette; ikke bare de som er til stede ved møter, men en videre krets som i dette tilfellet.

            Fredriksen bor i Lyngdal og er nå forkynner i NLM. Han har tidligere vært knyttet til både Lagsbevegelsen og (gamle) Santalmisjonen. Han introduserer også den messianske jøden Reuven Doron, som han er blitt inspirert av, og som han til en viss grad benytter i boken.

Etter et lengre avsnitt om historien i Ruts bok i Bibelen, fortsetter Odland slik:

            Fredriksen finner mye veldig spennende i denne fortellingen, for eksempel peker han på betydningen av navnene på de viktigste personene. Han er ikke redd for å trekke linjene helt fram til vår tid; ikke minst når det gjelder forholdet mellom jøder og hedninger. Enkelte ganger slår det meg under lesningen at han nesten er så overivrig etter å anvende og tolke fortellingen i et frelseshistorisk lys, at han ikke tilstrekkelig får dvele ved selve fortellingen med dens store og nydelige egenverdi. Poenget er ikke at det er motsetninger mellom disse måtene å lese bibeltekstene. Men jeg kunne ønsket meg noe mer stoff om selve storyen, som er så full av både menneskelig varme, indre dramatikk og i en viss grad også ytre spenning.

            Ellers skal jeg ikke røpe så mye av hva det er Fredriksen finner og utleder fra Ruts bok. Over en åpen Bibel anbefaler jeg gjerne at boken blir studert. Og jeg tror den som vil lese, vil bli både fascinert og oppbygget, utfordret og stimulert  til å studere Bibelens bøker i sammenheng. Guds ord er rikt; ufattelig rikt!

                                                                                                                                Paul Odland

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

Noen ord i forb. med bestillinger:

Hei!  Traff Morten Kravik i går. Han sa du hadde en god fortolkning av Ruts bok, og jeg er interessert i å få tilsendt 2 eks. av «Bre teppet ditt over meg, for du er løser».
Hilsen B.K, 3275 Svarstad

Kjære Kjetil Fredriksen. Leste din mail i dag. Takk for gode ord. Det var svært oppmuntrende å høre. Jeg deler din bekymring med den utvikling vi ser tendenser til i frikirken. Man merker at liberale krefter dessverre er på vei inn i vår kirke. Nei, jeg har ikke skrevet noen bok ennå. Vet ikke om jeg har nådegave til det, men hvis Herren vil så legger han nok til rette for det i fremtiden. Så spennende tema du har skrevet om. Hadde vært kjekt å lese! Ønsker deg alt godt og må Gud velsigne deg og dine.                                          Gode hilsener H. V. Sendstad

Kjære Kjetil. Takk for boken du har sendt meg. Ble veldig glad for den …. Gleder meg til å lese den. Det er et viktig tema du tar opp. Det er en stor glede og fred når Gud åpner våre øyne og lar oss se hvordan Skriften vitner om Kristus. Det er trosstyrkende. Jeg gleder meg derfor til å ta fatt på å lese din utlegning av Ruts bok. Jeg skal gi den videre til en venn av meg i menigheten etterpå. Han ble frelst for 6-7 år siden og har en hunger etter Ordet som er helt utrolig. Han er en sann broder i Ånden. Det er godt å ha slike støttespillere.                                                                                                              Med kjærlig broderhilsen fra Håkon

 Takk for ei virkeleg god bok. Eg bestiller herved 4 eksemplar av boka «Bre teppet ditt over meg,for du er løser!»                                                                                        Reinton, 3570 Ål

Hallo.  Jeg har som gave fått en vakker bok. En bok jeg har lyst å gi til andre i julegave. Finnes den å få kjøpt i noen av de kristne bokhandlene i Oslo?  Ser av omslaget at den kan kjøpes direkte hos forfatter og bestiller da, hvis den ikke finnes i Oslo, for postforsendelse 4 eksemplarer av boken.
Med vennlig hilsen
M. S. Pr.gården, 3520 JEVNAKER

Vi siger hjertelig tak for bogen: «Bre teppet ditt over meg for
du er løser!» Det er en sjælden bog, med indsigt og dybde, som jeg har
glædet mig meget over at læse. Irene er i gang med den nu. Vi håber og beder
om, at den må få stor udbredelse.
Hilsen Asger Jensen, (mangeårig forkynner Danmark)

2 kommentarer Add your own

 • 1. Håvar Fjære  |  desember 15, 2011, kl. 5:16 am

  Kjære Kjetil Fredriksen:

  Bestiller 5 eksemplarer av boka » Bre teppet ditt over meg for du er løser»

  Mvh. Håvar Fjære, Åsrumvn. 447, 3220 Sandefjord.

  Svar
  • 2. kjedrik09  |  desember 15, 2011, kl. 9:52 am

   Kjære Håvard! Takk for bestillingen! Sender deg bøkene i dag eller i morgen! Ønsker deg og dine en velsignet god julehelg og mange gode dager i det nye året! Mvh. Kjetil

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggere like this: